Adnan Tepecik
“Anne Gözü”
100×100 cm
Karışık Teknik
2020
Mektup
Dünya kadınlar günü ile ilgili yazı yazmak da ne kadar zormuş, yüz yıl önce gündeme gelen ve tüm dünyadaki kadınların insan olma hakkını gündemde tutan bir kutlamadır. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü, toplumda kadının sosyal, ekonomik ve politik başarılarını göz önüne almak, cinsiyet eşitliği talebiyle ortaya çıkan bir gündür.
Dünya kadınlar günü,1908 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin New york kentinde, yaklaşık 15.000 çalışan kadının düşük ücret politikaları ve kötü çalışma koşullar nedeniyle, iş bırakma ve greve gitme eylemiyle ortaya çıkmıştır. Daha sonra bu hareket gittikçe büyümüş ve 8 mart dünya kadınlar günü kutlamasına dönüşmüştür.
kadın sözcüğü erkekleri hep ürkütmüş korkutmuştur, bundan dolayı da erkekler biyolojik güç dengesini kendi lehlerine çevirmek için çeşitli dümenler çevirerek, kadınları güçsüz göstermeyi cennet ve cehennemi bile, erkeklere göre tasarlamayı hak olarak görmüşlerdir.
Halbuki detayına indiğimizde,dünyanın üretimi kadından sorulur, neolotik çağdan günümüze arkeolojik kazılarda bulunan her eser kadınla ilgili ve kadına dairdir, erkek bu kare içinde her zaman edilgen vaziyettedir.
Bugün kadınlar,bilim,sanat ve teknolojide erkeklerle eşit mesafede başarı grafiğini yükseltmektedirler.
8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle bu sergiyi düzenleyen sayın dekan Prof.Mehmet KAVUKÇU ve ekibini kutluyorum.
Bugün Dünya Kadınlar Günü, kadın haklarının insan hakları olduğuna inanan herkese aittir.
Prof. Dr. Adnan TEPECİK
Adnan Tepecik
Özgeçmiş
Prof.Dr.Adnan TEPECİK , Yükseköğrenimini Gazi Üniversitesi, Gazi Eğitim Fakültesi, Resim-İş Bölümü’nde yapmıştır, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinde yüksek lisans eğitimi görmüş ve Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünden yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlilik derecesi almıştır.
1992 yılında,Dünya Bankası Bursuyla,İngiltere’de öğrenme kaynakları konusunda ihtisas eğitiminde bulunmuştur.
Projeler
Uluslararası Ürgüp Çevre tasarım Projesi, Milli Eğitim Bakanlığı için dijital ders aleti projesi yürütücüsü, Gazi Üniversitesi Sanal Resim Heykel Müze projesi, Başkent Üniversitesi ve Otizm Vakfı Ankara Kalkınma Ajansı Projesinde koordinatörlük, beş adet Uluslararası sanat ve Tasarım eğitimi sempozyum yürütücülüğü.
Patentler
Yeni araç geliştirme konusunda çalışmaları bulunan Tepecik’in, Türk Patent Enstitüsü’nce onaylanmış 7 buluşu vardır.
Kitap ve Yayın çalışmaları
Sanat ve Tasarım eğitimi alanında,Biri çeviri olmak üzere, yedi kitabı ve 85 araştırma makalesi yayınlanmıştır.
Başkent Üniversitesi Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanlık görevine devam etmektedir.