M. Reşat Başar,
2013 yılında müdürlüğünü yürüttüğü Kocaeli Devlet Konservatuvarı bünyesinde Türkiye’nin sekizinci Müzik ve Bale İlkokulu, Müzik ve Bale Ortaokulu ve Müzik ve Sahne Sanatları Lisesini kurdu ve eğitimi başlattı.
2011 yılında Amerika Birleşik Devletleri, Atlanta’da bulunan Kennesaw Üniversitesi ile öğrenci ve öğretim elemanlarını kapsayan “Akademik Değişim Programı”nı başlattı, program halen devam etmektedir.
2012 yılında Karamürsel Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi işbirliğiyle Uluslararası Karamürsel Resim Sempozyumunu organize etti.
2011-2012 döneminde Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak Kocaeli Üniversitesi ve Strasbourg Üniversitesi ortaklığında “Türkiye ve Avrupa Birliği Ülkelerinde Üniversite Müzeleri” başlıklı Avrupa Birliği Projesini gerçekleşmesinde görev aldı.
2011 yılında, 1998 yılından beri İzmit şehir merkezine 35 km. uzakta Hereke’de eğitim-öğretim ve kültür –sanat faaliyetlerini sürdüren Güzel Sanatlar Fakültesi’ni Kocaeli Üniversitesi’nin kurulduğu ilk yerleşke olan kentin merkezindeki Anıtpark Yerleşkesi’ne taşıdı. Yerleşkenin tamamını yeniden projelendirerek ve tadil ederek kent merkezinde ‘kültür merkezi’ niteliği kazanan bir sanat ve tasarım kampusu oluşturdu.
2011 yılında Türkiye’nin ilk heykel sempozyumu ünvanını taşıyan, ancak, Değirmendere Belediyesi’nin başka bir partiye geçmesi nedeniyle onaltıncısı yapılmayarak sona erdirilen, Ankara Çankaya Belediyesi tarafından Sakarya Caddesinde sürdürülmeye çalışılan Değirmendere Uluslararası Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu’nu, dekanlığını yürüttüğü Güzel Sanatlar Fakültesi organizasyonu ve Gölcük Belediyesi işbirliğiyle ‘18. Değirmendere Uluslararası Zühtü Müridoğlu Ahşap Heykel Sempozyumu’ adıyla kesintiye uğratmadan yeniden düzenlenmesini sağladı, sempozyumun bu günlerde yirmi birincisi gerçekleştirilmektedir.
2010 yılında Körfez Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi işbirliğiyle ‘Uluslararası Hereke Resim Sempozyumu’nu organize etti.
2010 yılında İzmit Belediyesi ile birlikte Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğrenci ve öğretim elemanlarının katılımıyla ‘İzmitte Sanat Var’ projesini başlattı, proje halen devam etmektedir.
2010 yılında ELIA (European League of Instutition of Art Schools-Avrupa Sanat Okulları Birliği) Temsilciler Kurulu Üyeliği’ne aralarında Portekiz, İspanya, Fransa, ve İtalya’nın da bulunduğu C Bölgesindeki üç temsilciden biri ve Türkiye’den seçilen ilk ve tek temsilci oldu.
2010 yılında “Ruhun Gıdası” projesini yeniden hayata geçirilmesi kapsamında Japonya’nın Osaka kentindeki Kwansei Gakuin Üniversitesi ile Kocaeli Üniversitesi arasında iki üniversitenin öğrencilerini kapsayan “Kültürel Değişim Programı”nı başlattı, program halen devam etmektedir.
2010-2011 döneminde Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak Körfez Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Roma Sapienza Üniversitesi ve KÜMİD (Kültürel Mirasın Dostları Derneği) ortaklığında “Kültürel Miras Sektöründe Değişim İçin Bir Deneyim”-EXCHANGE başlıklı Avrupa Birliği Projesini gerçekleşmesinde görev aldı.
2009 ve 2010 yıllarında Hereke Projesi kapsamında gerçekleştirilen Körfez Belediyesi, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Valiliği ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi işbirliğiyle düzenlenen, Meclis Başkanı, Kültür ve Turizm Bakanı, Milletvekilleri ve TURSAB Başkanı düzeyinde katılımların olduğu iki “Arama Konferansı”nın düzenlenmesinde aktif liderlik yaptı.
2010 yılında Kültür Bakanlığına bağlı Kocaeli Üniversitesi Müzesi’nin kuruluşunda aktif görev aldı, bu müzenin Müze Daimi Kurulu ve Müze Danışma Kurulu üyeliği yaptı.
2008 yılında, 1999’da Marmara Bölgesi’nde yaşanan depremin ardından Japon sanatçılar tarafından gerçekleştirilen “Ruhun Gıdası Projesi”ni yeniden hayata geçirerek Avrupa’nın en büyük çağdaş Japon sanatı koleksiyonunu Kocaeli Üniversitesi’ne kazandırdı.
2005-2011 yılları arasında Kocaeli Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi bünyesinde toplam beş altyapı projesi gerçekleştirerek Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nin tüm altyapı ve donanım sorunlarını çözdü.
2005 yılında seminerler, paneller, söyleşiler, yarışmalar, atölyeler, sergiler, konserler gibi etkinliklerin içinde yer aldığı Kocaeli Üniversitesi’nin ilk öğrenci şenliğinin organizasyonunda görev aldı.
2004 yılında İzmit Büyükşehir Belediyesi ve Kocaeli Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi işbirliğiyle gerçekleşen Mimar Sinan, Marmara, Dokuz Eylül, Anadolu ve Kocaeli üniversitelerinin genç öğretim elemanlarının çalışmalarından oluşan ‘Beş Kentten Sanat’ adlı serginin küratörlüğünü yaptı.
1998 yılında Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği üyesi oldu.
1994- 1998 yılları arasında görev yaptığı Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi öğretim elemanı olarak; Tiyatro Bölümü Başkanı sıfatıyla, Resim Bölümü öğretim üyesi sıfatıyla Üniversite bünyesinde 400 metre kare alana sahip modern bir sanat galerisinin yapımını sağladı ve galerinin müdürlüğü görevini üstlendi.